Eksperterne Vil Ikke Tie Længere: Luksus Biler er Mere end Bare Klasse

Selvom mange danskere mener, at de selv ved en del når det kommer til biler, så er deres viden ikke i nærheden af den, som eksperterne sidder inde med. Folk der virkeligt går op i biler, og typisk arbejder med dem på en professionel basis, nærstuderer nemlig alle detaljerne, og ved for alvor hvad de taler om. De kan pege på de tal og ressourcer, som bekræfter de ting de fortæller, og det er altså ikke bare skud fra hoften. Det er dog ikke altid, at eksperterne deler fuldt ud af hvad de ved.

Grunden til de holder igen er faktisk ikke, som man måske skulle tro, at de tjener flere penge på at lade være. Nej, der findes nemlig mange forskellige former for eksperter, og deres økonomiske interesser er så forskellige, at der ikke er ét sæt løgne der vil komme dem alle sammen til gode. Samtidig er den hurtigste måde at miste sin ekspert-titel på, at fortælle usandheder for egen vindings skyld. Det er derfor altid i ekspertens interesse, på lang sigt, at fortælle sandheden.

Så hvorfor har de været stille, når det kommer til diskussionen omkring, hvorvidt luksusbiler er pengene værd? Det skyldes i bund og grund, at det danske samfund ikke har været særligt åbne overfor sandheden på det punkt. Den danske kultur har i mange generationer fokuseret på at alle er lige, hvilket selvfølgelig er en god ting. Det har ført til ligestilling af kønnene, og et fantastisk samfund hvor alle bliver givet de samme muligheder. Problemet er, når et godt koncept som ligestilling, bliver taget ud over det punkt hvor det giver mening, og begynder at have negative konsekvenser i stedet for. Du har nok hørt om ?janteloven?: en satirisk opsummering af danskernes holdning til folk, der praler med hvor godt de klarer sig. Eksistensen af janteloven i det danske samfund er ganske tydelig, og det har betydet at luksusbiler ikke har været specielt populære i Danmark, trods en stærk økonomi. Folk har midlerne til at købe luksusbilerne, men de har ind til nu undgået at gøre det, fordi de ikke vil skille sig ud på en måde, der stigmatiseres af samfundet.

Men det giver jo kun mening, hvis luksusbiler ikke er andet end pral. Ingen ved bedre end eksperterne, hvorvidt luksusbiler som Mercedes A klasse også rent faktisk bringer bedre kvalitet og køreglæde med sig. Men de har været bange for at tale ud, fordi svaret er noget, som mange danskere ikke vil være glade for at høre: luksusbiler er bedre biler. Der er altså ganske gode rationelle grunde til at tage ned til din Mercedes forhandler.

Eksperterne er endelig begyndt at dele ud af denne konklusion, og danskerne er derfor blevet mindre bange for, at købe deres drømmebil. Vi håber udviklingen fortsætter, så alle kan køre i den bil, der bedst dækker deres behov.