Målet med Biljagten er 5 Biler og Ikke Kun en Enkelt

Som mekaniker og bil entusiast er jeg ofte den første folk kommer i tanke om, når de leder efter en ny bil. Jeg har slet ikke tal på, hvor mange gange familie eller venner har ringet eller skrevet til mig, for at få hjælpe til at vælge den rigtige bil. Jeg hjælper selvfølgeligt gerne, men kan nogle gange godt blive frustreret over, at folk slet ikke ved hvor de skal starte. Det er efterhånden blevet tydeligt for mig, at et af de største problemer folk har er, at de lægger alt for meget pres på sig selv.

Hver gang de ringer, så er det fordi de gerne vil være sikre på, at de finder den helt rigtige bil. De har en eller anden idé om, at den næstbedste bil derude slet ikke vil være god nok. Men det giver simpelthen ikke nogen mening. Jeg tør vædde på, at 99% af folkene derude ville kunne bytte deres nuværende bilmodel med en tilsvarende fra et andet mærke, og være lige så tilfredse, som de er nu. Der er simpelthen så mange biler på markedet i dag, at det er umuligt at pege på ?den bedste?.

Det er også derfor jeg først og fremmest hjælper folk ved, at tage noget af presset af. Jeg fortæller dem, at de bør ændre målet for deres biljagt til, at finde 5 gode biler, frem for at finde en enkelt. Når de kigger på biler er det nemlig langt nemmere, at finde en bil der kan høre til på deres ?Top 5? liste, end det er at vurdere om de nu også har fundet den eneste ene.

Der ligger selvfølgeligt også en del arbejde i, at finde 5 biler, men rent mentalt er det meget nemmere at have med at gøre. Hvis man finder en lækker bil, kan man sammenligne den med de 5 man allerede har skrevet ned, og så vurdere om én af dem skal udskiftes. Frygten for at fjerne en potentiel bil ud af 5 er langt mindre, end frygten for at udskifte den ene man har fundet med en anden.

Hvis det stadig er for uoverskueligt, så beder jeg dem om at vælge et bilmærke først. Hvis de syntes godt om den måde Nissan Qashqai kører på, jamen så er det en ganske god grund til, at skære sin søgen ned til Nissan biler alene. Der er stadig mange Nissan modeller at vælge imellem, men det er allerede langt mere overskueligt, end hvis man har alle bilmærker i verden at kigge på. Så gennemgår man de forskellige modeller, og opdaterer sin Top 5 liste stille og roligt. Til sidst har man kun 5 biler at skulle vælge imellem, og så er det pludseligt til at overskue!