Mysteriet om Danske Biler på Udenlandske Brugtmarkeder

Da jeg var 22 år gammel besluttede jeg mig for at hive teltpælene op, og flytte til Rumænien. Det lyder måske rimeligt voldsomt, og det var det også: men hvad kan jeg sige? Jeg var faldet pladask for en rumænsk skønhed, og savnede samtidig lidt eventyr i mit liv. Så det gav perfekt mening for mig, at flytte til hendes hjemland og opleve en anden side af verden. Der var meget tumult i starten, og mange ting der skulle læres, men jeg nød hvert sekund af det. I dag føler jeg mig mere hjemme i Rumænien end jeg gør noget som helst andet sted. Der vil dog altid være en del af mig der er dansk, og jeg mærker af og til en længsel til Danmark og det danske. Det var nok derfor jeg faldt over det, jeg siden har kaldt ?Det Danske Mysterium?.

Det skete en dag, hvor jeg sad og bladrede i en lokal avis. Jeg er efterhånden flydende i rumænsk, så morgenavisen er blevet en del af min rutine, sammen med morgenkaffen. Normalt læser jeg kun de lokale nyheder, men jeg blev af en eller anden grund nysgerrig efter at se, hvad der mon var til slag i nærområdet. Vi havde længe snakket om at få os en ny bil, så hvorfor ikke se, om der var noget til salg i nærheden?

Det var her jeg pludseligt begyndte at undre mig. Der var mange biler til salg: og på de fleste af dem stod der, at de var importeret fra Danmark! Her måtte jeg lige gnide øjnene et par gange, og tjekke om jeg nu også havde læst rigtigt. Jeg slog endda det rumænske ord for Danmark op, for at være sikker på det ikke bare var mine sprogkundskaber der haltede. Men den var god nok: det rumænske marked for brugte biler var fyldt med biler eksporteret fra Danmark.

Jeg syntes selvfølgeligt det kunne være meget skægt at eje sådan end dansk export bil. Det ville ligesom være et symbol på mine danske rødder. Men jeg undrede mig stadig: hvorfor i alverden var der danske biler til salg i Rumænien?

Jeg dykkede dybt ned i mysteriet, som en anden Sherlock Holmes, og fandt til sidst ud af hvad der foregik. Det viste sig, at Rumænien længe har haft et problem med, at udbuddet af brugte biler ikke kan følge med i efterspørgslen. De fleste rumænere har ikke råd til en ny bil, så der bliver næsten altid handlet brugt. Derudover bliver folk ved med at køre i deres bil indtil den er helt slidt op ? og så kan den jo ikke så godt sælges. For at kunne følge med i efterspørgslen på brugte biler er rumænske bilforhandlere altså begyndt at importere massevis af brugte biler fra Danmark. De danske biler er nemlig typisk i god stand, og i Danmark er udbuddet langt større end efterspørgslen. Så alle vinder altså på, at danske biler eksporteres til Rumænien.